Kompendium wiedzy na temat cholesterolu

Jak poznać wysoki poziom cholesterolu, skoro rośnie on praktycznie bezobjawowo? Jak leczyć i jaką dietę stosować, by zmniejszyć ryzyko chorób wieńcowych i kiedy rozpocząć terapię? Na te pytania odpowiadają u nas lekarze, naukowcy i dietetycy. Portal Cholesterolowa.pl to jednak miejsce nie tylko dla chorych i ich rodzin. Znajdziesz tu też informacje jak zapobiegać wysokiemu poziomowi cholesterolu.

Wokół cholesterolu narosło wiele mitów. Podstawowy z nich to powtarzane często twierdzenie, że najlepiej mieć jak najniższy poziom cholesterolu. To niestety nieprawda. Badania naukowców dowodzą wręcz, że osoby ze zbyt wysokim cholesterolem żyją dłużej niż ci, którzy mają go zdecydowanie za mało. Jak to możliwe, dowiesz się z tekstu Fakty i mity na temat cholesterolu. Portal Cholesterolowa.pl powstał bowiem m.in. po to, by upowszechniać fachową wiedzę i rozprawiać się z twierdzeniami, które bardziej mogą zaszkodzić niż pomóc.

Fibra Vitale - Błonnik Witalny na cholesterol

Okazuje się bowiem, że często nie zdajemy sobie sprawy komu grozi podwyższony poziom cholesterolu. Wcale nie jest tak, że tylko osoby w podeszłym wieku i otyłe mają z tym kłopoty. Nieodpowiednia dieta może wprawdzie nie powodować otyłości czy nadwagi, ale wpłynąć na poziom cholesterolu. Jeśli weźmiemy palacza, który prowadzi siedzący tryb życia, jest otyły, zajada się czerwonym mięsem i słodyczami, a w jego rodzinie były przypadki chorób wieńcowych, to można mieć niemal stuprocentową pewność, że będzie miał zbyt wysoki poziom cholesterolu. Ale nie tylko takie osoby mogą mieć kłopoty. Warto więc sprawdzić Komu grozi wysoki cholesterol.

Objawy cholesterolu – jak poznać pierwsze symptomy podwyższonego cholesterolu?

Nie możemy bowiem liczyć, że szybko dostrzeżemy jakiekolwiek objawy cholesterolu. Często poziom cholesterolu we krwi wzrasta przez lata i po przekroczeniu granicznej wartości nie odczuwamy zupełnie nic. Tylko niekiedy widoczne są zewnętrzne objawy wysokiego poziomu cholesterolu. Zwłaszcza jeśli jest on dziedziczony po członkach rodziny. Tzw. hipercholesterolemia rodzinna objawia się u ok. 75 proc. pacjentów w ten sam sposób: żółtymi podskórnymi guzkami przy powiekach, łokciach, kostkach oraz na pośladkach. Niestety nie pojawiają się one u osób młodych, więc przez długi czas można nie zdawać sobie sprawy z choroby. Pozostałe objawy to brak energii, częste zawroty głowy oraz bóle nóg nawet wtedy, gdy nie byliśmy narażeni na wysiłek. Zawsze najlepiej zbadać krew, bo po nieprzychylnych wynikach domowego testu, i tak zleci je lekarz

Wysoki poziom cholesterolu pojawia się nawet u dzieci. I to już 3-letnich. Dzieci są w grupie ryzyka, jeśli ich rodzice mają podwyższony poziom cholesterolu. Jeżeli do tego ktoś w rodzinie miał zawał lub udar mózgu w niezbyt podeszłym wieku (kobieta młodsza niż 65 lat, mężczyzna 55 lat), należy zachować szczególną ostrożność. Nie można dopuścić, by dziecko było otyłe, bądź miało nadwagę. Uważać muszą również kobiety w ciąży. Podwyższony poziom cholesterolu podczas ciąży często praktycznie przesądza o tym, że dziecko w przyszłości będzie miało podobne skłonności.

Właśnie dlatego warto znać swój poziom cholesterolu. Z badań wynika bowiem, że 35 proc. Polaków boi się zawału serca, ale aż 80 proc. nie ma pojęcia jaki ma poziom cholesterolu i jakie są bezpieczne normy jego wysokości we krwi. Tymczasem naukowcy są zgodni – obniżenie poziomu cholesterolu to znacznie mniej zgonów w Polsce. Jego podwyższony poziom powoduje bowiem choroby wieńcowe, a te są przyczyną 48% ze wszystkich śmierci w Polsce.

Na szczęście wysoki poziom cholesterolu da się obniżyć. W niektórych przypadkach nawet bez leków. Aktywność fizyczna, ograniczenie używek i odpowiednia dieta, to klucz do sukcesu. Działa to też profilaktycznie, więc warto zastanowić się czy już dziś nie zacząć stosować niektórych zaleceń. Zwłaszcza jeśli jesteś w grupie ryzyka.

Norma cholesterolu – cholesterol wyniki badań – jakie powinny być?

Trzeba jednak pamiętać o normach cholesterolu, bo zbyt małe stężenie może prowadzić do obniżenia odporności i skłonności do chorób układu immunologicznego. Podczas badania cholesterolu całkowitego pożądana jest wartość poniżej 200 mg/dL (5.17 mmo/L). Za poziom podwyższony uznaje się 200 – 239 mg/dL (5.17 – 6.18 mmol/L), a 240 mg/dL (6.21 mmol/L ) i powyżej to już wysokie ryzyko chorób serca.

I tu dochodzimy do jednego z najciekawszych i dopiero przed kilkunastoma laty upowszechnionych zagadnień – dobry i zły cholesterol. Jeszcze niedawno wszystkie pakowane były do jednego worka, tymczasem okazało się, że LDL i HDL mają zupełnie odwrotne działanie i o poziom dobrego cholesterolu HDL powinno się wręcz zabiegać.

Nigdy nie jest też za późno na terapię, zwłaszcza naturalną. Używając najbardziej aktywnego naturalnego błonnika można walczyć z cholesterolem, który osiągnął nawet bardzo wysokie poziomy. Okazuje się, że małe ziarenka są w stanie przez trzy tygodnie obniżyć poziom cholesterolu nawet o 80 mg/mL. Atakują one bowiem przyczynę jego powstawania, a nie walczą z zastanymi już skutkami. Ich skuteczność była wielokrotnie potwierdzana klinicznie: już w 1999 r. badacze ze Szkoły Medycznej na Harvardzie przeprowadzili metaanalizę niemal 70 prób. Chcieli sprawdzić jak ziarna wpłyną na cholesterol.

Wnioski były zaskakujące nawet dla najbardziej pozytywnie nastawionych do eksperymentu. Aż w 70% przypadków cholesterol się obniżył. Tym samym spadło ryzyko powikłań i chorób wieńcowych. W tym samym roku Amerykańskie Czasopismo Profilaktyki Zdrowotnej opublikowało wyniki badań przeprowadzonych w Centrum Medycznym Harborview. Wnioski były niemal identyczne: ziarenka znacząco i trwale obniżyły poziom LDL, czyli złego cholesterolu.

Ostatnie badania pochodzą z lipca 2011 roku i przeprowadzone były w zawsze sceptycznie nastawionym do osiągnięć USA chińskim Zakładzie Farmakologii i Biostatystyk (Instytut Nauk Medycznych) w Szanghaju. Ale i w tym przypadku nie dało się zaprzeczyć, że ziarenka zbijają wysoki cholesterol u chorych.

 



fibra vitale na cholesterol

20 odpowiedzi do artykułu “Kompendium wiedzy na temat cholesterolu

  1. Mikrus

    Najlepsze jest to, że normy cholesterolu są cały czas przesuwane. Mistrzowie, którzy ciągle mówią o tym jak wysoki może być cholesterol sami nie wiedzą o czym mówią. Jajko jest najlepszym przykładem – raz zdrowe, potem niezdrowe bo cholesterol, a obecnie chyba jak się zje białko z żółtkiem, to już wszystko jest w najlepszym porządku.

    1. Ferdek to nie ja

      A może to nie wszyscy są tacy durni, tylko Ty masz niepełną wiedzę? W dzisiejszych czasach ktoś coś usłyszy i myśli, że już wszystko wie o normach cholesterolu. A właśnie to, że cholesterol dzieli się na LDL i HDL jest kluczowe. I inaczej działa zjedzone samo żółtko jajka a inaczej samo białko, bo mają znacznie różne stężenia cholesterolu.

      1. Ferdek to jednak ty

        Obawiam się Ferdek, że to jednak Ty jesteś durny. Mikrus ma rację pisząc o ciągłych zmianach w podejściu nauki do konkretnego problemu. Gdybyś choć raz w życiu przeczytał jakąś książkę, nawet popularnonaukową, to zauważysz, że jest to norma. W przypadku cholesterolu dokładnie tak jest. Raz na parę lat normy się zmieniają. Przed napisaniem idiotycznego komentarza zapoznaj się z tematem.

  2. kredyciarz

    Wysoki cholesterol nie pojawia się nagle i nie wyskakuje jak Filip z konopi. Jak ktoś tego nie rozumie, to albo udaje, że przez lata sam się do tego doprowadził, albo i tak umrze młodo, bo nie ma dla niego żadnego ratunku z takim postrzeganiem zdrowotnej rzeczywistości.

  3. Frank

    Walka z chorobami to przede wszystkim podwyższony poziom cholesterolu. Jak uda się go zlikwidować, to potem już naprawdę idzie wszystko szybko. Ale najważniejsze to nie powrócić do starych nawyków. Teraz nie potrafię sobie wyobrazić jak można jeść tłustą golonkę. Dla mnie to obecnie jakiś absurd. W ogóle tłuszcz zwierzęcy to jest masakra, trzeba się go jak najszybciej pozbyć z diety, dzięki czemu nie będziecie mieć chorób serca i wielu innych dolegliwości.

    1. Łukasz

      nasze babki i prababki jadły smalec, słonine i zyły po 90 lat. Dziś mówią by jeśc margarynę obnizająca cholesterol a na klapsydrach średnia wieku 60 lat:)

      mam 48 lat. Nie uzywam margaryn, topie słoninę z kiełbasą i smaruje tym chleb. Wyniki mam ksiązkowe:)

      1. Bonia

        A ja mam o 10 lat więcej, Używam oleju kokosowego i rzepakowego, nie jem chleba, ciast, makaronów, jestem abstynentką, duuuuużo warzyw i owoców, ryby i drób a cholesterol całkowity 378. wysoki LDL i wysokie trójglicerydy, HDL w normie.
        Lekarze nie szukają przyczyny, tylko ładują statyny.

        1. bmazurek

          Ja mam podobnie , na statyny się nie zgadzam , w ostateczności weznę ich niskie dawki z wit b3 w dużych dawkach, będę prubowała wszystkiego

  4. spoko

    Oczywiście każdy, kto kiedykolwiek miał wyższy cholesterol niż dopuszcza to norma, jest wielce zaskoczony. Potem zaczyna czytać o cholesterolu HDL i LDL i zaczyna kombinować. Każdy z nas przez to przechodził, to naturalny mechanizm wyparcia, ale trzeba się do niego po prostu przyznać, bo tylko dzięki temu można zdać sobie sprawę z tego, że sami to sobie robimy. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać a do tego być krytycznym wobec diety i przyzwyczajeń, a cholesterol na pewno spadnie.

  5. Miki Lauda

    Wysoki cholesterol to właściwie początek chorób serca. Lepiej od razu zrobić sobie wszystkie badania krwi i serca, migotanie komór, EKG i inne, bo może się okazać, że szybko da się wykryć zmiany i zacząć leczenie.

  6. xxx

    To jest mafia cholesterolowa naciąganie na leki
    Medikover przy Elektrowni Kozienice są lekarze
    co podpisują badania dam porównanie
    300 cholesterolu podpisane badania na rok
    308 cholesterolu podpisane badania na rok
    277 podpisane badania na 3 miesiące grozba ze nie można pracować na stanowisku monter
    257 podpisane badania na 3 miesiące to jakiś cyrk
    to widać jak się ma ponad 300 cholesterolu to zdrowszy człowiek
    albo jak pan lekarz ma chumor to sobie podpisuje

  7. Kris

    A co powiecie na to 35 lat waga 86kg przy wzroście 180cm, mam małe dzieci więc obiady wspólne jakieś zupki, warzywa, mięso drobiowe ( wieprzowe rzadko) , nie palę i cholesterol 430. Jak to wytłumaczyć??

  8. On

    Wszystko ładnie i cacy a tak naprawdę to nie napisaliście skąd się bierze tzw. zły cholesterol. Niby jest dziedziczny a jakieś inne przyczyny ?

  9. Julka

    Witam, mam cholesterol całkowity 234. Nigdy nie paliłam, nie pije alkoholu, nie jadam mięsa smazonego, lub sporadycznie ale jak już to wolę drób, nie jem masła, nie mam tarczycy. Ze sportem krucho bo przeszłam dwie operacje na kręgosłup. Waga to zaledwie 55 kg wzrost 165.wiec otyła też nie jestem. Nie mam pojęcia od czego to cholerstwo jest. Jedynie to jestem nerwowa.

Odpowiedz na „Ferdek to nie jaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

54 − = 49