Kamica żółciowa – kto jest w grupie ryzyka?

Schorzenie zwane kamicą żółciową, jest – jak wiadomo – bardzo uciążliwe i bolesne. Odkładanie się kamyków w drogach żółciowych z biegiem czasu może wiązać się nie tylko z poważnym bólem, ale również z niebezpiecznymi powikłaniami – włącznie z ogólnym zakażeniem krwi.

Istnieje pewna specjalna grupa podwyższonego ryzyka, której kamica żółciowa może w szczególny sposób „dać w kość”. Sprawdź, czy sam/sama nie znajdujesz się w tej grupie.

Fibra Vitale - Błonnik Witalny na cholesterol

Charakterystyka podwyższonej grupy ryzyka zachorowań na kamice żółciową

Przyczyny kamicy żółciowej, podobnie zresztą jak jej początkowy przebieg, mogą mieć charakter ukryty. Tak naprawdę, pierwsze poważne objawy tego schorzenia mogą pojawić się nawet parę lat od rozpoczęcia procesu chorobotwórczego.

  1. Choroba ta w pierwszym rzędzie dotyka dojrzałe kobiety. Chodzi o osoby w wieku powyżej 40 lat.
  1. Niebezpieczeństwo pojawienia się tego schorzenia znacząco wzrasta, jeśli spożywasz zbyt dużo tłuszczy zwierzęcych. W przypadku roślinnych, nie ma problemu – są one bezpieczne dla naszego organizmu i co ważne – bardzo łatwo przyswajalne. Dlatego z ich strony nie grozi Ci niebezpieczeństwo.
  1. Objawy kamicy żółciowej są bardziej prawdopodobnie również u kobiet które… często się odchudzają. Oczywiście nie chodzi tu o samą dietę. Bardziej o tak zwane diety-cud, które zamiast odpowiednich efektów przynoszą efekt jo-jo. Jest on jednym z wielu powodów powstawania kamicy.
  1. Problem może dotknąć też tych kobiet, które w młodości rodziły wielokrotnie. Im więcej porodów, tym większe prawdopodobieństwo, że objawy kamicy żółciowej „zawitają” również w naszym organizmie.
  1. Jedną z charakterystycznych cech zwiększonej grupy ryzyka jest… stosowanie antykoncepcji, a konkretnie tabletek antykoncepcyjnych oraz tak zwanej hormonalnej terapii zastępczej (więcej o tym tutaj: http://kamicazolciowa.edu.pl/).
  1. Zwiększone ryzyko zapadnięcia na tą chorobę pojawia się również u kobiet, które nie jedzą regularnie i odpowiednio często. W przypadku profilaktyki przeciw kamicy żółciowej, ważne jest odpowiednio częste spożywanie lekkich pokarmów. Spokojnie – nawet jeśli jemy lekkie posiłki co 2-3 godziny, to nasz układ pokarmowy od tego nie ucierpi. Ważne, by były one lekkostrawne i bezpieczne dla naszego żołądka.
  1. O zwiększonym ryzyku zachorowania może decydować też… sposób jedzenia. Zbyt gwałtowne jedzenie, wręcz połykanie całych porcji jedzenia bez ich wcześniejszego dokładnego przeżucia, może być czynnikiem znacznie przyspieszającym rozwój kamicy.
  1. Dużą rolę odgrywa też błonnik. Jego obecność w codziennej diecie sprawia, że perystaltyka jelit znacząco przyspiesza, a przy okazji – cały układ żółciowy i oczywiście pokarmowy działają lepiej, szybciej i przede wszystkim wydajniej.

Warto sprawdzić, czy nie jesteśmy w podwyższonej grupie ryzyka. Jeśli tak, może dobrym pomysłem będzie wcześniejsze rozpoznanie choroby, gdy nie wpłynęła ona jeszcze tak bardzo na nasze zdrowie. Wcześniejsze leczenie kamicy żółciowej nie musi nawet wiązać się z operacją. Stosowanie w takim przypadku odpowiednich leków może doprowadzić do rozpuszczenia kamieni.



fibra vitale na cholesterol

2 odpowiedzi do artykułu “Kamica żółciowa – kto jest w grupie ryzyka?

  1. Widz

    Pigułki antykoncepcyjne często są bezpośrednią przyczyną kamicy żółciowej, choć nikt o tym wprost nie mówi. Ale fakty są takie, że właśnie one są przyczyną kamicy, tylko nikomu nie jest na rękę, żeby wprost o tym ludziom mówić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *