W niektórych przypadkach poziom cholesterolu można obniżyć bez leków. Aktywność fizyczna, ograniczenie używek i odpowiednia dieta, to klucz do sukcesu. Działa to też profilaktycznie, więc warto zastanowić się czy już dziś nie zacząć stosować niektórych zaleceń. Zwłaszcza jeśli jesteś w grupie ryzyka.
Dieta to podstawa
Wysoki poziom cholesterolu odkłada się w naczyniach krwionośnych, zwęża je, przez co powstają zaburzenia krążenia i choroby serca. W organizmie zachodzą zmiany krążenia, a w efekcie szybciej się on starzeje. Można to zmienić poprzez odpowiednią dietę. Należy postawić zwłaszcza na koper, cebulę, natkę pietruszki, dynię i kapustę. Pamiętać należy, że 70 proc. zapotrzebowania organizmu na kalorie powinno być dostarczane z tłuszczami pochodzenia roślinnego, a tylko uzupełnienie z pozostałych. Dlatego warto przestawić się na olej słonecznikowy, sojowy albo kukurydziany, obniżające poziom cholesterolu. W diecie nie powinno również zabraknąć świeżych owoców: borówek, malin, truskawek, jagód, agrestu, jeżyn oraz poziomek. Jak pieczywo, to oczywiście pełnoziarniste, a do tego ryby i drób.
Czego nie jeść
Zmiany w diecie powinny również skupić się na tym, czego nie można spożywać. Odpuścić należy bezwzględnie wszelkie produkty smażone, a także smalec, margarynę, tłuste sery i mięsa. Z mięs najlepiej wybierać kurczaki lub indyki, które mają najchudsze mięso. Zrezygnować trzeba też ze słodyczy oraz zupek w proszku czy innych dań wysoko przetworzonych. Białe pieczywo też nie jest wskazane, a już na pewno zapomnieć można o chipsach, napojach gazowanych, alkoholu, ale też serkach topionych czy sokach. Cholesterol trafia do naszego organizmu także w podrobach.
Postaw na witaminę C i E
Witamina C to przeciwutleniacz, czyli kwas askorbinowy usuwający nadmiar cholesterolu z tętnic. Wpływa też na poprawę odporności, więc warto przyjmować ją w tabletkach, a jeszcze lepiej włączyć do diety produkty, które zawierają dużo witaminy C. Przyjmowana w naturalnej formie zawsze jest lepiej wchłaniana przez organizm. Najwięcej kwasu askorbinowego jest w cytrusach, cebuli, rzepie, kapuście, czarnej porzeczce, szpinaku, pomidorach oraz w papryce.
Witamina E ma natomiast działanie przeciwutelniające oraz obniża cholesterol. Występuje w naturalnej formie w olejach roślinnych, pszenicy, orzechach, mące pełnoziarnistej oraz jajach
Siemię lniane źródłem lecytyny
Siemię lniane to nic innego, jak nasiona lnu zwyczajnego. Są bardzo popularne w zielarstwie, gdzie często polecane są jako środek leczniczy. Na czym polega ich działanie? Zawierają dużo lecytyny, która rozpuszcza cholesterol. I nie są to żadne wymysły szamanów opalających zioła nad ogniskiem, ale potwierdzone badaniami naukowymi fakty medyczne. Na nieco podobnej zasadzie działają ziarna babki płesznik i łuski babki jajowatej
Aktywność fizyczna kluczem do sukcesu
Nie musisz być od razu wyczynowcem, biegać maratonów i spędzać pół dnia na siłowni. Zacząć można od małych kroków. Najważniejsze żeby aktywność fizyczna była regularna. Dzięki temu organizm sam zacznie regulować poziom cholesterolu, podnosząc poziom „dobrego” i obniżając „złego” (czytaj więcej o dobrym i złym cholesterolu). I nie ma tu znaczenia jaki rodzaj aktywności wybierzesz. Może to być siłownia, może być bieganie, ale także spacery, pływanie czy gimnastyka (najlepiej aerobowa).
Pamiętać należy jednak o regularności. Przyjmuje się, że minimalna dawka powinna wynosić trzy razy w tygodniu po 20-30 minut, ale najlepiej ćwiczyć – choćby nawet nieco krócej – codziennie. Regularne ćwiczenia wzmocnią organizm, wyregulują gospodarkę tłuszczową oraz pozwolą uniknąć nadwagi, która jest jedną z przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu.
Jedz czosnek i błonnik
Czosnek stosowany jest na przeziębienia oraz infekcje dróg oddechowych, ale to nie jedyne dolegliwości na jakie pomaga ten naturalny antybiotyk. Wpływa również na rozszerzenie naczyń krwionośnych i – co za tym idzie – regulację pracy serca i mózgu. Dzięki temu, że zawiera witaminę K, C, PP, z grupy B jest również jednym z najsilniejszych środków bakteriobójczych. Idealnie byłoby, gdyby każdy mógł spożywać dwa ząbki dziennie i wcale nie jest to niemożliwe, bo nie ma znaczenia czy jest surowy czy gotowany lub duszony. Po obróbce termicznej nie ma już tak intensywnego aromatu. Mimo tego reguluje poziom trójglicerydów we krwi i obniża poziom testosteronu dzięki temu, że zawiera allicynę.
Błonnik działa natomiast jak katalizator cholesterolu, nie pozwalając mu przedostać się do organizmu. Zawierają go świeże owoce oraz warzywa, produkty zbożowe, a także nasiona roślin strączkowych. Badania dowodzą, że spożywanie 10-25 gram błonnika dziennie może spowodować obniżenie poziomu cholesterolu o 18 proc.
Witamina C – wszędzie, praktycznie przy każdej chorobie można przeczytać o jej zbawiennym wpływie. Od przeziębienia, przez cwysoki cholesterol, nawet po raka. Dziwię się, że nie jest prowadzona jakaś ogólnopolska kampania, która uświadamiałaby jak jest ważna i wspomagała jej spożycie – zwłaszcza, że praktycznie nie można przedawkować, bo wydalana jest z moczem.
Suplementy suplementami, ale podstawą jest przecież dieta. Ostatnio rozmawiałem z otyłym kolegą i próbował mi wmówić, że u niego „naturalnym smakiem jest cukier”. Wystarczył jeden dzień razem, żeby zobaczyć, że wcina kurczaka z rożna ze skórą i inne tłuszcze i to wręcz kilogramami. A na śniadanie owsianka i przekonany jest, że nie będzie miałł kłopotów z cholesterolem, bo zdrowo się odżywia. Oczywiście nie dał się przekonać, że robi źle, bo przecież wysoki cholesterol „to kłopot dziadków”, a nie 30-latków…
Dieta na obniżenie cholesterolu na pewno wpłynie też na obniżenie wagi, co odbije się pozytywnie na całym organizmie. Lepiej chyba więc nie czekać nie wiadomo na co, tylko brać się za robotę. Zwłaszcza, że obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu na początku wcale nie jest takie trudne, jak się wszystkim wydaje.
Dieta dietą oczywiście jest bardzo ważna, ale u mnie dużą rolę odegrały też zioła FibraVitale. Dzięki oczyszczeniu toksyn, wyniki poprawiły się 🙂 Myślę, że samą dietą też doszłabym do takiego efektu ale o wiele później