Często słyszymy, że trzeba dbać o właściwy poziom cholesterolu, że nie wolno jeść tłustych potraw. Przyjmujemy to do wiadomości i podporządkowujemy się zaleceniom lekarza, ale rzadko robimy to świadomie. Bo nie zawsze wysoki cholesterol to zła wiadomość.
Co to jest cholesterol
To jeden z organicznych tłuszczów, występujących w naszym organizmie. Pełni bardzo ważną funkcję, uczestnicząc w produkcji niektórych hormonów (testosteron, progesteron), witaminy D, soli żołądkowych koniecznych do trawienia tłuszczy. 75% cholesterolu produkowane jest przez wątrobę, a 25% pochodzi z przyjmowanych pokarmów. W organizmie człowieka cholesterol transportowany jest w formie cząsteczek tłuszczu i białka (lipoproteiny). W zależności od proporcji między tymi składnikami rozróżniamy:
- HDL – tzw. dobry cholesterol, cząsteczka zawiera więcej białka, transportują cholesterol z komórek do wątroby,
- LDL – zły cholesterol, cholesterol transportowany jest z wątroby do komórek, jego nadmiar osadza się na naczyniach krwionośnych.
Poziom cholesterolu określany jest podczas badania biochemicznego tzw. profilu lipidowego. Prawidłowe wartości to:
- cholesterol całkowity – 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol//l,
- HDL – poniżej 35-40 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l) dla mężczyzn i 40-80 mg/dl (1,2-2,1 mmol/l) dla kobiet,
- LDL – 135 mg/dl (3,5 mmol/l).
Wątroba produkuje wystarczającą ilość cholesterolu i nie ma potrzeby dostarczania go wraz z pokarmami.
HDL jak podwyższyć
Im więcej dobrego cholesterolu, tym lepiej, ponieważ odbiera on nadmiar cholesterolu z komórek i ponownie dostarcza go do wątroby. Zbyt mała ilość HDL sprawia natomiast, że nie może on zagospodarować nadmiaru LDL, który odkłada się wtedy w naczyniach i jest główną przyczyną miażdżycy grożącej zawałem serca. Chcąc długo cieszyć się dobrym zdrowiem, należy dbać o prawidłowe proporcje między rodzajami cholesterolu. Najlepszym sposobem jest wyższy poziom cholesterolu HDL.
Jak podwyższyć cholesterol HDL? Najważniejsza jest świadomość, wiedza o właściwościach i składzie spożywanych pokarmów, a potem zastosowanie tej wiedzy w praktyce. Podstawową rolę odgrywa ruch i aktywny tryb życia. Najlepsze są ćwiczenia aerobowe, które nie wymagają wielkiego wysiłku fizycznego, ale doskonale wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Ważne jest też utrzymywanie prawidłowej wagi ciała. Zbędne kilogramy nie tylko nadmiernie obciążają kręgosłup i stawy, ale powodują także obniżenie HDL i wzrost LDL.
Skutecznym sposobem na podwyższenie dobrego cholesterolu jest wyeliminowanie tłuszczy zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi. Nie zawierają one cholesterolu. W diecie powinny znaleźć się również produkty bogate w błonnik, który zwiększa ilość cholesterolu HDL. A więc należy spożywać pieczywo ciemne, dużo kasz, owoców i warzyw.
W przypadku niskiego poziomu cholesterolu HDL, można zwiększyć jego poziom dzięki naturalnym suplementom takim jak:
- sok z żurawiny,
- pestki z dyni,
- orzechy (kwasy omega-3),
- czosnek,
- gorzka czekolada
- czerwone wino.
Hahaha, ciekawe, że wchodzę na stronę o tym jak podwyższyć dobry cholesterol HDL, a genialny robot gogle pokazuje mi reklamę z zamawianiem jedzenia i wielkim hamburgerem z frytkami 😀 No po prostu mistrzowie kontentu i zdrowego odżywiania. Inna sprawa, że wygląda bardzo apetycznie i o złym cholesterolu nie myślę, jak na niego patrzę.
Ciolku musiałeś takich rzeczy w necie szukać (chamburger z frytkami)
Bo niby skąd ludzie mają wiedzieć w czym jest dobry, a w czym zły cholesterol? Przecież naukowcy sami nie mogą się zdecydować i co chwilę inaczej mówią co i jak. Tak samo jak z jajkiem, najpierw zdrowe, potem niezdrowe, potem tylko żółtko, ale z białkiem to nie do końca i tak w koło Macieju. A jakoś sportowcy jedzą dużo jajek, mają wyniki sportowe i dobre wyniki badań i cholesterolu. Dla mnie to jest najlepszy wyznacznik, że jajko to dobry cholesterol.
co za pastuch bydła podawał normy cholesterolu …….normy z laboratorium …….
całkowity o – 200
H D L 55 –
LDL 0 – 135
trójgli. 0 – 150
Tluszcze zwierzece zastapic roslinnymi, chcecie ludzi pozabijac? Ciemnota! Polecam dr jerzego jaskowskiego i jerzego ziebe czy dr huberta czerniaka. W 90tych latach byly badania potwierdzone przez jeszcze 2 instytucje. Badania ukrywane przed ludzmi. Zbadano plytke miazdzycowa u zawalowcow. Nie znaleziono sladu tluszczow zwierzecych, za to znaleziono uszkodzone tluszcze roslinne. Prosze sie doinformowac i nie namawiac ludzi do samobojstwa! Tluszcz roslinny mozemy spozyc lyzke stolowa na zimno raz dziennie i to wystarczy, wyjatkiem jest olej kokosowy. Na tym mozna smazyc spokojnie.