Cholesterol to cząsteczki tłuszczu (lipidy), które odgrywają ważną rolę w pracy serca, mózgu, produkcji hormonów płci oraz soków żółciowych. Jego nadmiar jest jednak szkodliwy.
Ile potrzebujemy cholesterolu
W 75% cholesterol produkowany jest przez wątrobę i w zasadzie jest to ilość wystarczająca dla zapewnienia wszystkich funkcji organizmu. Dodatkowe 25% cholesterolu dostarczamy wraz z pokarmem. Niestety, nie zawsze jest to cholesterol korzystny dla zdrowia.
W naszym organizmie występują w różnych proporcjach dwa rodzaje cholesterolu. Jeden to cholesterol LDL, który w połączeniu z białkiem przekazywany jest z wątroby do komórek, ponieważ nie rozpuszcza się w wodzie, transportowany jest we krwi. Komórki pobierają go tyle, ile potrzebują, a nadmiar odkładany jest w naczyniach krwionośnych. Jest to tzw. zły cholesterol.
Drugi to cholesterol HDL, czyli dobry cholesterol, który w połączeniu z białkiem wędruje od komórek do wątroby. Im więcej HDL, tym mniej LDL odkłada się w naczyniach.
Zdrowy człowiek powinien posiadać od 138 do 200 mg cholesterolu całkowitego na dl (decylitr). Ważne są jednak także wartości dla poszczególnych typów. I tak LDL powinien wynosić poniżej 135 mg/dl, wynik powyżej 155 mg/dl jest już nieprawidłowy i wymaga odpowiednich przeciwdziałań. Prawidłowe HDL dla mężczyzn waha się między 35 a 70 mg/dl, a dla kobiet między 40 a 80 mg/dl. Niestety ok. 50% dorosłych Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL.
Czym grozi wysoki poziom cholesterolu LDL
Wysoki poziom cholesterolu LDL stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Niestety nie zawsze jesteśmy tego świadomi i nie wiemy jak obniżyć cholesterol LDL, którego wysoki poziom może spowodować:
- miażdżycę naczyń krwionośnych – najczęstsza przyczyna zawałów serca,
- wylewy krwi do mózgu,
- choroba niedokrwienna kończyn dolnych.
Zwłaszcza dwie pierwsze są bardzo niebezpieczne, ponieważ stanowią najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce. Uznane są także za choroby cywilizacyjne, czyli spowodowane niewłaściwą dietą. Najważniejszą przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu LDL jest siedzący tryb życia i spożywanie produktów wysokoprzetworzonych.
LDL jak obniżyć
LDL to zły cholesterol, który odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych i powoduje ich zatkanie. Do komórek dociera coraz mniej tlenu wraz z krwią. Ma to negatywny wpływ na pracę wielu organów, a w dłuższym okresie czasu prowadzi do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób.
Najważniejszym środkiem zaradczym jest profilaktyka, czyli zmiana nawyków żywieniowych. Przede wszystkim należy zrezygnować z fast foodów, zawierających dużą ilość konserwantów i tłuszczów. W codziennej diecie warto zastąpić tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi, które nie zawierają cholesterolu. Zamiast mięsa, należy spożywać więcej ryb.
Wprowadziłeś te zmiany i nadal zastanawiasz się jak obniżyć poziom cholesterolu LDL? Kolejne kroki będą nieco trudniejsze. Przede wszystkim pomocna jest aktywność fizyczna, klika minut ruchu dziennie przyniesie znakomite efekty, przy okazji pozwoli również zrzucić zbędne kilogramy.
Przede wszystkim dieta. Nic nie pomoże obniżyć cholesterolu, jak nie właśnie odpowiednie odżywianie, które ma wpływ na to, że spadnie wysoki poziom cholesterolu. Oczywiście aktywność fizyczna jest ważna, ale cholesterol trafia do ciała człowieka właśnie z jedzeniem. I naprawdę nie trzeba wiele, żeby zacząć się pilnować i mieć jakieś wyniki.
Obniżenie cholesterolu LDL leży tylko w naszych głowach, bo sami jesteśmy odpowiedzialni za wysoki poziom cholesterolu. Tyle teoria, a w praktyce fakty są takie, że niewiele osób potrafi to zrobić. To tak jak z odchudzaniem, wszystko niby wszyscy wiedzą co i jak robić, ale efekt jest taki, że i tak pełno jest otyłych i z nadwagą. Z cholesterolem identycznie jest.
Od wielu lat prawie nie jadam tłuszczów zwierzęcych, tym bardziej fast foodów, słodyczy czy żywności przetworzonej.
Niestety, cholesterol całkowity jest co raz wyższy, jeszcze 4 lata temu miałam LDL poniżej normy, HDL grubo powyżej, teraz to się zmieniło: HDL nadal wysoki (90), ale LDL grubo przekracza normę (177).
Nie wiem, może błonnik byłby pomocny – w ostatnich jadłam mniej zbóż ze względu na gluten.
..a ja unormowałam swój cholesterol ,również frakcje- czerwonym fermentowanym ryżem w kapsułkach-1 kapsułka dziennie-to działa…
Fajny artykuł, ja zaczelam stosować Monolipid K ekstrakt z czerwonych drożdży ryżu z naturalnym koenzymem Q10, mam super
wyniki , nie muszę stosować zbędnej chemii