Dieta na cholesterol

Rate this post

Wysoki poziom cholesterolu to problem wielu dorosłych Polaków. Jak można się go skutecznie pozbyć? Stosuje się w takim przypadku odpowiednie środki leczenia farmakologicznego, ale równie pomocna jest dieta na cholesterol.

Dieta na wysoki cholesterol

W przypadku takiego problemu zdrowotnego jak wysoki cholesterol dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na produkty bogate w błonnik, witaminy oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.

Dieta na obniżenie cholesterolu

Błonnik pokarmowy jest odpowiedzialny za hamowanie wchłaniania cholesterolu pokarmowego z jelit. Skutkiem tego jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dieta obniżająca cholesterol powinna być ukierunkowana na spożywanie minimum 30-40 gram błonnika dziennie. Gdzie można go znaleźć?

Zdecydowanie największą ilość błonnika posiadają otręby owsiane. Popularna owsianka spożywana raz dziennie jest w stanie wpłynąć na spore obniżenie poziomu cholesterolu. Oprócz tego błonnik można również znaleźć w wielu warzywach i owocach. Wśród nich znajdują się w szczególności marchew, fasola, szpinak, kapusta oraz jabłka i pomarańcze. Warto jest je stosować jako dodatek do podstawowych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Błonnik można również spożywać w formie suplementów diety, ale należy pamiętać o tym, że podawany w takiej formie powinien mieć on wyłącznie rolę uzupełniającą.

Witaminy ważne w diecie na wysoki cholesterol

Dieta na wysoki cholesterol powinna być bogata również w produkty posiadające w swoim składzie witaminę C i E. Posiadają one działanie przeciwutleniające dzięki czemu usuwają one nadmierną ilość cholesterolu z tętnic. Witamina C (czyli popularny kwas askorbinowy) znajduje się przede wszystkim w owocach cytrusowych i w cebuli, ale można ją znaleźć również w pomidorach, w papryce czy też w czarnej porzeczce. Witamina E występuje z kolei w jajach, pełnoziarnistej mące, olejach roślinnych i orzechach.

Kwasy tłuszczowe omega-3 – gdzie można je znaleźć?

Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, ich cennym źródłem są ryby morskie, takie jak śledź, łosoś i halibut. Oprócz tego można je znaleźć również w makreli, w sardynkach i we wszelkiego rodzaju owocach morza. Innym, znanym źródłem kwasów omega-3 są orzechy, a także olej rzepakowy. Warto jest zatem zadbać o to, by w trakcie gotowania obiadów lub przyrządzania sałatek uzupełniać je o olej rzepakowy, a także jeść co najmniej 2 porcje ryb morskich i owoców morza w tygodniu.

Przeczytaj również: Jak obniżyć cholesterol? – Artykuł w portalu zdrowy.net

Dieta na obniżenie cholesterolu

Dieta na obniżenie cholesterolu nie będzie odpowiednio skuteczna w przypadku braku aktywności fizycznej. Obniżanie się poziomu cholesterolu we krwi może wspomóc ruch minimum 3 razy w tygodniu przez czas około pół godziny. Nie musi to być bardzo intensywny wysiłek biegowy. Nie każda osoba może sobie bowiem na to pozwolić ze względu na słabą kondycję, nadwagę lub inne schorzenia. Na sam początek wystarczy delikatny trucht lub ćwiczenia wykonywane w warunkach domowych. W ten sposób organizm zostanie pobudzony do pracy i w znaczący sposób poprawi się ogólne samopoczucie.

Odpowiedź do artykułu “Dieta na cholesterol

  1. Sylwia

    Z drugiej strony nie ma co przeginać w drugą stronę. Bo jak się potem okaże, że człowiek je same zieleninki, to też zdrowy nie będzie. Najważniejsza jest równowaga i wtedy się może okazać, że wcale nie jest tak, że dieta na cholesterol musi być jakaś restrykcyjna. Najważniejsze to mieć głowę na karku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

34 − = 32