Jaka dieta pozwoli obniżyć poziom cholesterolu

Poziom cholesterolu we krwi w dużej mierze zależy od naszej diety. Jeśli jest on za wysoki, bardzo często wystarczy odstawić z menu słodkie i tłuste produkty, by po paru miesiącach jego poziom mieścił się w granicach normy. Zmiana nawyków żywieniowych może raz na zawsze pomóc nam pozbyć się problemu z cholesterolem i pozwolić nam cieszyć się dobrym zdrowiem do późnej starości.

Dieta przy wysokim cholesterolu musi być bardzo ostrożnie komponowana. Nie trzeba bowiem jeść samego mięsa i wędlin, by mieć wysoki poziom cholesterolu we krwi – bułka pszenna z masłem i plastrem sera pleśniowego, zamiast grahamki z margaryną roślinną i twarogiem czy sałatka z majonezem, zamiast sałatki z sosem vinaigrette z dobrej oliwy to prawdziwe cholesterolowe bomby. Istotny jest także sposób przygotowywania potraw. Potrawy smażone (zwłaszcza na smalcu) powinny zniknąć z menu raz na zawsze, a w ich miejscu powinny pojawić się potrawy duszone, pieczone i gotowane. Przy nieprawidłowym poziomie cholesterolu należy także zrezygnować z jedzenia wieprzowiny, jagnięciny i baraniny oraz stawiać na chude mięso drobiowe, wołowinę oraz ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (z wykluczeniem łososia, makreli, śledzia itp.).

Odżywianie przy wysokim cholesterolu wymaga także ograniczenia spożycia cukru do minimum. Cukier negatywnie wpływa na poziom trójglicerydów. Niewskazane są również produkty przetworzone: chipsy, frytki, gotowe dania, zupki chińskie czy fast foody. Duże ilości cholesterolu występują także w jajkach, maśle, wątróbce, sercu kurzym czy nerkach, dlatego nie należy jeść więcej, niż jednego żółtka dziennie czy wątróbki częściej, niż dwa razy w miesiącu. Mimo że produkty te zawierają ogromne ilości cholesterolu, nie powinno się całkowicie eliminować ich z diety ze względu na obecne w nich żelazo i witaminy.

Dieta przy cholesterolu na nieodpowiednim poziomie musi być bogata w produkty obniżające go do odpowiednich wartości. Jednym z takich produktów jest sezam, będący źródłem fitosteroli. Fitosterole hamują wchłanianie cholesterolu LDL w przewodzie pokarmowym. Gdy ma się więc ochotę na słodki deser, lepiej jest sięgnąć po sezamki, niż po ciastko. Białko zwierzęce warto natomiast zastępować białkiem roślinnym – jego ogromne ilości znajdują się w roślinach strączkowych: fasoli, soczewicy, grochu czy ciecierzycy. Ponadto warzywa strączkowe są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w walce z cholesterolem. Błonnik znajduje się również w warzywach i owocach, jednak o ile warzywa można jest w każdej ilości, o tyle z owocami trzeba uważać ze względu na obecny w nich cukier. Wyjątek stanowią owoce cytrusowe – zwłaszcza grejpfrut, którego osoby ze zbyt wysokim cholesterolem powinny jeść codziennie (jedną sztukę). W błonnik bogate są też pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy i nieoczyszczony ryż.

Przed wysokim cholesterolem chronią również witamina C, E, flawonoidy oraz karotenoidy. Zapobiegają one utlenianiu się LDH i powstawaniu wolnych rodników oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, chroniąc jednocześnie przed wystąpieniem zmian miażdżycowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

69 − = 68